Scholen

Het belang van muziekles in de klas wordt gelukkig steeds meer ingezien. De bekende hoogleraar Erik Scherder geeft aan: ‘Studies tonen aan dat muziek in de les ervoor zorgt dat het kinderbrein complexer wordt door allerlei nieuwe verbindingen aan te leggen. Het vermogen om verbanden te leggen en om te plannen gaat vooruit, maar ook vaardigheden in rekenen en taal.’

Ik heb veel ervaring met het geven van workshops en lessenreeksen op zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs. Het gebruik van slagwerk is een leuke en toegankelijke manier om kinderen kennis te laten maken met muziek. Het is leerzaam om verschillende ritmes te ontdekken, creatief te zijn en vooral ook samen te moeten werken.

Tijdens een workshop probeer ik zo snel mogelijk de kinderen zélf aan de slag (letterlijk!) te laten gaan zodat ze in de praktijk ervaren hoe het is om samen muziek te maken.

Helaas is er niet altijd tijd of geld voor een vaste muziekdocent in de klas en dan is een éénmalige of eventueel een meerdaagse cursus een leuke en leerzame manier om toch met muziek in aanraking te komen.

Enkele voorbeelden van workshops waaruit gekozen kan worden:

“Samba Express” –  Een percussie workshop over dé muziek uit Brazilië: De Samba! Deze workshop is van groep 4 t/m het voortgezet onderwijs leuk en uitdagend om te doen.
In deze swingende les wordt het basisritme van de Samba aangeleerd door middel van woordritmes, calls en liedjes. Je leert meer over carnaval in Rio, Zuid-Amerika en de Braziliaanse cultuur.

“Darbuka Rhythm Express” – Met deze gave Oosterse ritmemix nemen ik je mee in een wereld vol bijzondere geluiden en ritmes. Hierin zorgen de Darbuka (een vaastrommel uit Noord Afrika en het Midden Oosten), tamboerijnen en shakers ervoor dat het onmogelijk is om stil te staan. Samen ontdekken we de ritmes van het midden-oosten en vormen we met de klas een ware drumband!

Mogelijk vanaf groep 3

“Rhythm & Trash Express” – Rhythm & Trash is een slagwerkproject waarbij kinderen huis tuin en keuken voorwerpen (zoals emmers, vaten en pannetjes) her-gebruiken en er al spelende een slagwerkinstrument van maken. De workshop zou aan kunnen sluiten bij het thema van jullie school of een ander specifiek onderwerp zoals afval, recycling of duurzaamheid of een bezoek aan de vuilverbranding.

Eventueel kunnen er ter voorbereiding in de klas zelf al instrumenten gemaakt worden. Denk hierbij aan flessen gevuld met kralen, soepblikken of emmers als trommels etc.

“Slagwerk en Ritme” – De workshop Slagwerk en Ritme bestaat uit drie los in te plannen lessen waardoor er meer tijd is om samen met de leerlingen dieper in de wereld van ritme, percussie en “groove” te duiken.
Van Braziliaanse percussie tot de Noord Afrikaanse Darbuka; het komt allemaal langs. Aan de hand van deze, en andere instrumenten leer je over ritme en tempo, over samenspelen en luisteren naar elkaar. Ook kunnen we kennis maken met het ritmisch notenschrift.
Omdat we meer tijd hebben dan bij een enkele workshop is het ook mogelijk om de lessen meer op maat te maken, indien er vanuit de klas of leerkracht specifieke vragen of wensen t.a.v. slagwerk en ritme zijn.

Verder zijn er nog diverse andere mogelijkheden, al naar gelang de vraag. Dus… vraag gerust naar de mogelijkheden!

Tel: 06-14382252
Mail: info@roydrumt.nl